Projektovanje nosaca

» Tehologija proizvodnje


Projektovanje konstrukcija u lepljenom lameliranom drvetu je strogo uslovljeno tehnoloskim uslovima proizvodnje nosaca.

Prilikom proizvodnje nosaca koristi se grada cetinarskog porekla II kvalitetne klase prema vazecoj domacoj regulativi. Grada je prosusena na vlaznost od 12% ± 2%. Vlaznost drveta je integralni faktor kvalitetnog lepljenja nosaca, kako bi se hemijske reakcije u lepku te prodor lepka u povrsinu lamele odvijali predvidenim putem. Prilikom proizvodnje koristi se grada namenski secena i pripremljena za proizvodnju drvenih konstrukcija. Stoga uvek treba koristiti parne sirine nosaca u modulu od 2cm. Nosaci su standardnih sirina 6cm, 8cm, 10cm, 12cm, 14cm, 16cm, 18cm i 20cm. Za nosace vecih sirina neophodno je lepljenje celih greda jedne za drugu. Visina nosaca je uslovljena celim brojem lamela u jednom paketu, te visinu nosaca treba birati u modulu 3.2cm, sto je jednako neto debljini lamele. Lepljeni nosac mora da ima bar dve lamele. Maksimalni broj lamela nije ogranicen.

Prilikom lepljenja drvenih nosaca koristi se dvokomponentno melaminsko lepilo predvideno za upotrebu u konstrukcijama. Lepilo je visokih mehanickih karakteristika, otporno na vodu i primenljivo za sve vrste objekata, kako zatvorenih tako i otvorenih.

Lepljenje nosaca se vrsi u pogonu za proizvodnju lepljenih lameliranih konstrukcija, pomocu odgovarajuce mehanizacije te velikih presa. Lepljenje nosaca se vrsi polaganjem lamela u presu, te lepljenjem pod pritiskom koji se unosi mehanickim putem. Bilo da je nosac ravan ili poligonalan, lepljenje i oblikovanje nosaca se vrsi mehanickim putem.

Maksimalna duzina lamele je 30m, sto je ujedno i maksimalna duzina nosaca koji se moze proizvesti u jednom komadu u nasem proizvodnom pogonu. Prilikom oblikovanja nosaca ne treba projektovati nosace koji su gabaritnih dimenzija vecih od 4,0m x 25m zbog ogranicenja u transportu nosaca. Za vece raspone objekata treba koristiti neki od statickih sistema sa zglobnim nastavcima nosaca.

Prilikom oblikovanja lucnih nosaca, obavezno se mora voditi racuna o radijuse krivine unutrasnjeg vlakna. Radijus krivine nosaca mora u svakoj tacki nosaca biti 200 puta veci od debljine primenjene lamele. Stoga se za primenu standardne lamele mora obezbediti radijus krivine nosaca, na najnepovoljnijem mestu, od 650cm pa na vise. Ukoliko je neophodno napraviti manji radijus nosaca, primenjuju se tanje lamele, sto direktno utice na povecanu potrosnju lepila, te veci utrosak grade za proizvodnju lamela i nosaca. Minimalni radijus krivine koji mozemo da proizvedemo je 2.5m.

Prilikom proizvodnje nosaca za lepljene lamelirane konstrukcije koristi se grada cetinarskog porekla. Standaradno se primenjuje smreka i jela. Za objekte koji ce nekim svojim delom biti izlozeni atmosferskim uticajima moze se koristiti bor. Za objekte koji treba da imaju veliku trajnost u spoljasnjim uslovima moze se koristiti aris.

Ukoliko postoje posebni estetski uslovi za drvenu konstrukciju pored standardno primenjivanih vrsta, kao sto su jela i smreka, moze se koristiti bor i aris, te hrast ili neko drugo plemenito drvo.

Bez obzira na primenjenu vrstu drveta, zastita konstrukcije se moze izvrsiti premazima na vodenoj ili uljanoj bazi. Strogo gledano, drvo slabo reaguje na agresivne uticaje okruzenja. Zastita drveta se prvenstveno svodi na zastitu od promene vlaznosti to jest promenu uslova sredine.Piramida doo
Sremska Mitrovica
ul. Palanka 78

+381 22 639 205
Usluge
konstrukcije objekata
elemenata od lepljenog lameliranog drveta
Linkovi
© 2012 Piramida, Sremska Mitrovica